Nu till det roliga! Det är dags att börja grilla på din Bastard. Oavsett om du ska tända din grill för första gången eller om du är en erfaren grillmästare finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Vi svarar på frågor som:
Hur tänder jag upp The Bastards kamadogrill för första gången?
Vad är indirekt vs. direkt värme?
Hur styr jag kamadogrillens temperatur?
Genomgå följande steg när du ska tända din grill för första gången. Använd vår One minute lighter för att göra saken ännu smidigare.
Det är egentligen inte nödvändigt att vänta tills allt kol har blivit grått innan du börjar grilla. Var istället uppmärksam på temperaturen. När du är 10 grader under önskad temperatur är det dags att justera ventilerna för att stabilisera temperaturen. Ju längre du lämnar locket öppet, desto högre kan temperaturen bli. Se till att du inte går för högt eftersom det tar längre tid att sänka temperaturen än att höja den. Värm långsamt din kamadogrill de första tre gångerna till max 225-250 grader. Ju fler zoner du skapat desto snabbare går det – så var uppmärksam! Stäng locket i tid för att undvika att temperaturen blir för hög. Efter tillagning ska du stänga locket, toppventilen, och spjället för att kväva elden. Låt alltid din kamado svalna långsamt. Nästa gång kan du helt enkelt tända upp kolet som återstår i grillen. Men glöm inte att ta bort askan. Du behöver inte bränna rent. När du har använt din Bastard tre till fem gånger är det klokt att åter kontrollera alla skruvar och bultar.
Det är viktigt att du försiktigt värmer din Bastard till 225-250 grader de första tre gångerna du använder grillen. En av grillens styrkor är förmågan att med små medel hålla temperaturen stabil. Genom att använda dig av ventilerna kan du till exempel hålla temperaturen stadigt vid 80-90 grader i 12 timmar. Eller snabbt höja upp temperaturen till 250 grader. I kamadogrillen regleras temperaturen med en toppventil och ett spjäll. Ju mer luft du släpper in till din Bastard desto högre temperatur kommer det att bli. På samma sätt kan du sänka temperaturen genom att vrida på toppventilen och justera luftströmmen.
Ställ först in spjällets position innan du börjar justera toppventilen. När du justerar ventilen ska du göra det med så små rörelser som möjligt. Annars kommer du inte ha tillräckligt med kontroll och temperaturen kan stiga eller sjunka för mycket. Detta kan också undvikas genom att ge din Bastard 5 minuter för att hinna uppnå rätt temperatur.
Spjällets position påverkas också av hur mycket aska det är i grillen. Ju mer aska, desto mindre syre och desto svårare är det att komma upp i högre temperaturer.
Med kamadogrillen kan du grilla med indirekt eller direkt värme. På en traditionell kolgrill är direkt värme absolut vanligast, det innebär att du grillar maten rakt över lågorna. Men med kamadogrillen öppnas många fler möjligheter, och genom att använda deflektorplattan*, plate settern, kan du skapa en barriär mellan glöden och maten, vilket ger en lägre värme och möjliggör indirekt grillning.
Direkt grillning förklaras enkelt med att du placerar maten på grillgallret rakt ovanför det heta kolet. Den här typen av grillning ger en bra grillyta och lämpar sig väl för exempelvis hamburgare eller grillade grönsaker.
Vid indirekt värme använder du deflektorplattan för att sprida värmen runt om maten istället för rakt underifrån. Kamadogrillen förvandlas till en slags varmluftsugn, vilket gör att du kan tillaga maten i en lugnare takt. Genom indirekt grillning får du bättre kontroll över temperaturen och kan uppnå nya höjder i din matlagning.
*Deflektorplatta/plate setter ingår i alla The Bastards modeller.
Observera! Var försiktig när du öppnar locket. The Bastard är extremt effektiv tack vare det minimala syreflödet. Om du öppnar kupolen för häftigt kan den plötsliga tillförseln av syre orsaka att elden flammar upp. Börja därför alltid att öppna locket långsamt. Detta kallas för ”burping” och säkerställer att syrehalten innanför och utanför kamadogrillen är i balans.